Veilig Thuis ziet stijging in adviesvragen huiselijk geweld en kindermishandeling in eerste helft 2024
Veilig Thuis registreerde in de eerste helft van 2024 een toename van het aantal adviesvragen ten opzichte van dezelfde periode in 2023. Het totaal aantal adviezen steeg met 6,9% naar 75.135, tegenover 70.320 adviezen in het voorgaande jaar. Dit geldt zowel voor burgers, met een stijging van 7,8%, als voor professionals, die met 5,5% toenamen. Met name de adviesvragen over kindermishandeling namen toe. Het aantal meldingen is vrijwel onveranderd gebleven. Veilig Thuis ontving in de eerste helft 2024 63.800 meldingen.
Veilig Thuis is hét landelijk advies- en meldpunt huiselijk geweld en kindermishandeling. Een adviesvraag stellen bij Veilig Thuis is een laagdrempelige en toegankelijke manier om steun te zoeken als er zorgen zijn over huiselijk geweld of kindermishandeling, zonder dat dit direct tot een melding leidt. Adviesvragen zijn bedoeld om mensen die zich zorgen maken – of dat nu om zichzelf, een naaste, of een cliënt gaat – te informeren over mogelijke stappen, ondersteuning of het herkennen van signalen. Het tijdig stellen van een adviesvraag kan helpen om situaties te de-escaleren en voorkomt dat problemen verergeren. Veilig Thuis biedt hierbij een veilige omgeving waarin men ook anoniem advies kan vragen. Advies vragen kan via het landelijke telefoonnummer 0800-2000 (24/7) of via de op de website veiligthuis.nl.
Huiselijk geweld en kindermishandeling voorkomen
Door mensen vroegtijdig te voorzien van informatie en begeleiding, wordt de drempel om hulp te zoeken verlaagd en kunnen problemen eerder worden gesignaleerd en aangepakt. De mogelijkheid om een laagdrempelig en anoniem advies te vragen, speelt hierin een cruciale rol. Veilig Thuis wil bijdragen aan het voorkomen en tijdig signaleren van huiselijk geweld en kindermishandeling. Veilig Thuis werkt hiervoor samen met andere organisaties om passende ondersteuning te bieden waar nodig.
“De toename in adviesvragen laat zien dat mensen ons steeds beter weten te vinden voor advies en ondersteuning. Veilig Thuis moet voor iedereen laagdrempelig en toegankelijk zijn. Je kunt ook anoniem advies vragen als je je zorgen maakt over jezelf of een ander. Het is belangrijk om zo vroeg mogelijk hulp te zoeken, zodat we samen kunnen werken aan een veilige omgeving voor iedereen.” Aldus Judith Kuypers, voorzitter Landelijk Netwerk Veilig Thuis.