Meldcode Huiselijk Geweld en Kindermishandeling
Hoe werkt de meldcode?
De Meldcode is in 2019 verbeterd en stelt professionals in staat om slachtoffers beter en eerder in beeld te krijgen, sneller te kunnen helpen en de veiligheid beter te kunnen monitoren over langere tijd. De Meldcode biedt ook de mogelijkheid om informatie uit verschillende meldingen te combineren en gezamenlijk te kijken welke hulp het meest effectief is.
De meldcode beschrijft in vijf stappen wat je als professional kunt en/of moet doen bij (vermoedens van) huiselijk geweld of kindermishandeling:
Stap 1: Breng signalen in kaart
Breng signalen in kaart die je zorgen bevestigen of ontkrachten. Leg signalen en vervolgstappen objectief en feitelijk vast. Voer indien nodig de kindcheck uit.
Stap 2: Overleg met een deskundige collega of Veilig Thuis
Overleg met een deskundige collega om de signalen die je hebt te duiden. Raadpleeg zo nodig Veilig Thuis of een forensisch arts. Neem bij eergerelateerd geweld, huwelijksdwang of vrouwenbesnijdenis direct contact op met Veilig Thuis.
In deze fase kan Veilig Thuis Flevoland advies geven. Als je contact opneemt, bekijken we samen of je zorgen terecht lijken en wat de vervolgstappen kunnen zijn. Als er sprake is van letsel, of andere medische zorgen in relatie tot huiselijk geweld of kindermishandeling, dan kun je advies vragen aan één van onze vertrouwensartsen. In deze fase is er (meestal) nog geen sprake van het doen van een melding en worden er geen persoonsgegevens van betrokkenen vast gelegd door Veilig Thuis.
Stap 3: Praat met de betrokkene(n)
Bespreek je zorgen zo snel mogelijk met de betrokkenen, zoals de ouders/verzorgers van het kind. Alleen als jouw veiligheid of die van een betrokkene in gevaar kan komen door een gesprek, kan hiervan worden afgezien.
Stap 4: Weeg het geweld op basis van je eigen afwegingskader
Maak een inschatting van de aard en de ernst van de situatie op basis van de signalen, het overleg met een collega en het gesprek met betrokkenen. Vraag bij twijfel altijd advies aan Veilig Thuis. Als er sprake is van een reële kans op schade: doe een melding bij Veilig Thuis.
Stap 5: Neem 2 beslissingen:
Is melden bij Veilig Thuis noodzakelijk?
Melden is altijd noodzakelijk als er sprake is van acute of structurele onveiligheid.
Is hulp verlenen of organiseren (ook) mogelijk?
Zo ja, zet dan de benodigde stappen hiervoor, en doe daarnaast ook een melding in het geval dat er sprake is van acute of structurele onveiligheid.
Ook hierover kun je met ons overleggen.
Beroepskrachten moeten een melding doen bij Veilig Thuis in de volgende situaties:
De wet Meldcode geeft aan dat organisaties en professionals in zes sectoren een Meldcode moeten hebben:
Elke beroepsgroep heeft een beroepsspecifiek afwegingskader ontwikkeld, dat de professional ondersteunt om in een concrete situatie te bepalen of er sprake is van huiselijk geweld of kindermishandeling en of melden bij Veilig Thuis is aangewezen. Kijk op de site van de beroepsorganisatie voor het afwegingskader van jouw beroepsgroep of in de toolkit van VWS (afwegingskaders van alle beroepsgroepen).
Meer informatie kun je via onderstaande documenten downloaden.
Het ministerie van VWS heeft een toolkit Huiselijk Geweld en Kindermishandeling gemaakt. Hierin vind je alle informatie over de verbeterde Meldcode. Je vindt hier ook de afwegingskaders per beroepsgroep.