Onderzoek RTL Nieuws en BPSW: Bijna alle sociaal werkers hebben te maken met intimidatie en agressie

Vrijwel alle professionals in sociaal werk hebben te maken met intimidatie en agressie in hun werk. 40% heeft zelfs te maken fysiek geweld. Dat blijkt uit een enquête van BPSW (Beroepsvereniging Professionals Social Work) en RTL Nieuws. “Dit is ontoelaatbaar”, zegt Jan Willem Bruins, directeur van de BPSW. Hij roept de politiek, de werkgevers en het onderwijs op om in actie te komen.

In de uitzending van RTL Nieuws van zaterdag 23 november reageert Jan Willem Bruins op het onderzoek: “We zijn geschrokken van deze cijfers. Sociaal werkers zijn deskundig en gewend om met stressvolle situaties om te gaan, maar dit kan echt niet.”

Het is al langer bekend bij de beroepsvereniging dat de intimidatie en agressie tegen sociaal werkers toenemen. De uitkomsten van deze enquête maken weer duidelijk dat er dringend een nieuwe aanpak van de problematiek moet komen. Bruins: ‘Sociaal werkers doen belangrijk werk. Zij verdienen steun en respect. Door samen met RTL Nieuws dit onderzoek te doen, hebben we meer inzicht in hoe ernstig de situatie is. We gaan met de betrokken ministeries, de werkgevers, het onderwijs en politie in gesprek om intimidatie en agressie aan te pakken. Ook om nieuwe vormen van agressie tegen sociaal werkers via social media effectiever te bestrijden.”

Kijk hier de uitzending terug.

Lees op de website van RTL Nieuws voor meer informatie over het onderzoek.