Ouderenmishandeling
Wat is het, hoe kunt u het herkennen en wat kunt u doen?
Ouderenmishandeling is een nog relatief onbekend maatschappelijk probleem waarop een groot taboe rust. Ouderenmishandeling omvat alle uitingen van geweld tegen ouderen binnen een afhankelijkheidsrelaties, zoals: misbruik maken van geld en bezittingen, mishandeling door een huisvriend, familielid of professional.
Financieel misbruik
Dit is het ongepast gebruik van de bezittingen van een oudere. De plegers zijn vaak familieleden, mantelzorgers, professionals of vrijwilligers uit de directe omgeving van de oudere. Voorbeelden van financieel misbruik zijn:
Ontspoorde mantelzorg
Soms is de mishandeling het gevolg van overbelasting van de mantelzorger, we noemen dat: ontspoorde zorg. Er hoeft dan geen sprake te zijn van opzet. De verzorgers beseffen niet dat ze te ver gaan. Hun acties komen voort uit onmacht en zijn eigenlijk een noodkreet. Om de situatie te verbeteren is er hulp nodig.
Ouderen die mishandeld worden, vertonen vaak bepaald gedrag. Enkele signalen kunnen zijn:
Voor het melden van een vermoedelijk geval van ouderenmishandeling kunt u terecht bij Veilig Thuis Flevoland. Ook kunt u hier terecht voor advies en informatie hoe verder te handelen. U vindt het telefoonnummer hiernaast. Of kijk op de pagina Het gaat thuis niet goed
Is er sprake van ouderenmishandeling door personeel van verpleeg- of verzorgingshuis? Dan kunnen slachtoffers, hun naasten, zorgprofessionals een melding doen bij het Landelijk meldpunt Ouderenmishandeling van IGZ, tel. 088 120 50 50.