Contact met Veilig Thuis
Bel 088 222 05 00
Bij acuut gevaar bel 112
Alle kinderen hebben recht op een veilige opvoed- en opgroeisituatie. Ouders en opvoeders moeten hiervoor zorgen. Maar soms weten zij uit onmacht of in moeilijke situaties niet (meer) hoe dat moet.
Als aandacht en een goede verzorging ontbreken of een kind door opvoeders wordt gepest, uitgescholden, geslagen of seksueel misbruikt, dan is dat kindermishandeling.
Kindermishandeling komt op allerlei manieren voor:
Lichamelijke mishandeling
Onder fysieke of lichamelijke mishandeling vallen alle vormen van fysiek geweld, zoals slaan, schoppen, bijten, knijpen, krabben, het toebrengen van brandwonden of laten vallen.
Lichamelijke verwaarlozing
Bij lichamelijke verwaarlozing krijgt het kind niet de zorg en verzorging, waar het gezien zijn leeftijd behoefte aan en recht op heeft. Het gaat dan bijvoorbeeld om te weinig, slecht of onregelmatig eten geven, onvoldoende bescherming geven tegen kou en het onvoldoende bieden van veilige ontwikkelingsmogelijkheden. Ook het ontzeggen van noodzakelijke medische zorg is een vorm van verwaarlozing.
Psychische mishandeling
Van psychische of emotionele mishandeling is sprake, wanneer opvoeders met hun houding en gedrag afwijzing en vijandigheid uitstralen naar het kind. Opvoeders kunnen het kind regelmatig uitschelden, het kind herhaaldelijk laten horen dat het niet gewenst is of het kind opzettelijk bang maken. Psychische mishandeling kan ook bestaan uit nare uitspraken over het kind tegenover anderen, waar het kind zelf bij is. Het opsluiten en vastbinden van het kind valt ook onder psychische mishandeling.
Psychische verwaarlozing
We spreken van psychische verwaarlozing als opvoeders langdurig tekort schieten in bijvoorbeeld het geven van positieve aandacht aan het kind of als er onvoldoende ouderlijk gezag en structuur in de opvoeding is. De behoeften van het kind worden dan niet vervuld.
Seksueel misbruik
Als iemand seksuele handelingen tegen zijn zin heeft moeten ondergaan of heeft moeten uitvoeren spreek je over seksueel misbruik. Vaak is het een bekende die een kind hiertoe dwingt, bijvoorbeeld een vader, broer, tante, hulpverlener, lerares, collega of partner. Naast incest, verkrachting en aanranding vallen ook seksuele intimidatie en het gedrag van loverboys onder seksueel misbruik. Het slachtoffer kan zich machteloos voelen, zich schamen of zich schuldig voelen. Hierdoor is het moeilijk om erover te praten.
Getuige van huiselijk geweld
Kinderen die getuige zijn van huiselijk geweld kunnen op allerlei manieren merken dat er sprake is van geweld tussen hun ouders. Zij zien of horen conflicten of worden geconfronteerd met de gevolgen ervan, bijvoorbeeld verwondingen bij een ouder of het moeten vluchten naar een veilige plek. Het kind is niet alleen getuige van geweld in het gezin, maar ook slachtoffer. Er is dan sprake van kindermishandeling.
Complexe scheiding
Een scheiding is een moeilijke, emotionele situatie. Niet alleen voor de ouders, maar ook voor de kinderen. Als een scheiding gepaard gaat met veel strijd en ruzie tussen de ouders, heeft dit vaak grote, negatieve gevolgen voor het welzijn van de kinderen. Ze voelen zich verdrietig en hebben te maken met loyaliteitsproblemen en schuldgevoelens. De schadelijke gevolgen van de scheiding voor het kind zijn vaak moeilijk te herkennen. Meestal gaat het om een combinatie van signalen.
De gevolgen van kindermishandeling kunnen groot zijn. Kinderen kunnen er hun hele leven last van houden.
Het is belangrijk dat het thuis weer veilig wordt en dat er hulp voor iedereen komt, want het geweld stopt niet vanzelf. Kinderen en volwassenen die in een situatie van kindermishandeling leven, komen hier bijna nooit zelf uit. Er is eigenlijk altijd hulp van buitenaf nodig om het geweld te stoppen. Daarom is het belangrijk om hulp te vragen en er over praten.
Veilig Thuis Flevoland kan daarbij helpen. We zoeken naar de juiste hulp voor iedereen. Bel: 088 222 05 00 of chat met ons.
Bent u een omstander? Ga na wat u hebt gezien, praat met betrokkenen en ben er voor het kind. U kunt Veilig Thuis bellen voor advies. Iemand moet de eerste stap zetten!
Er zijn veel signalen die kunnen wijzen op kindermishandeling:
En nog heel veel meer. Op de www.signalenkaart.nl staan per leeftijdsgroep de signalen waar u op kunt letten.