Kindermishandeling
Wat is het, hoe kunt u het herkennen en wat kunt u doen?
Kindermishandeling is elke fysiek, psychisch of seksueel bedreigende of gewelddadige omgang met een kind jonger dan achttien jaar (minderjarige). De mishandeling kan door de ouders gepleegd worden, maar ook door anderen. Bijvoorbeeld leerkrachten of sportleiders.
Er zijn veel verschillende vormen van kindermishandeling:
Alle vormen van kindermishandeling zijn verboden. Kinderen hebben het recht om veilig te zijn, om beschermd te worden tegen kindermishandeling. De gevolgen van mishandeling kunnen groot zijn. Kinderen kunnen er hun hele leven last van houden. Daarom is het belangrijk dat zij hulp vragen en er over praten als ze er mee te maken hebben.
Signalen die kunnen wijzen op kindermishandeling zijn: stil en teruggetrokken gedrag, of juist heel druk gedrag. Schrikken van aanrakingen, of vaak verwondingen hebben. Ook een onverzorgd uiterlijk kan een signaal zijn: vieze, kapotte kleren en ongewassen haren en lichaam. Ook als het huisdier niet goed behandeld of verwaarloosd wordt, kan dat een teken zijn dat het niet goed gaat in het gezin. Of ouders die schreeuwen tegen hun kind, of vaak negatieve dingen zeggen over hun kind.
Op de www.signalenkaart.nl staan per leeftijdsgroep de signalen waar u op kunt letten.
Hebt u het vermoeden dat een kind in uw omgeving te maken heeft met kindermishandeling? Of word je zelf mishandeld? Dit kunt u/kun je doen!