Huwelijksdwang en achterlating
Wat is het, hoe kunt u het herkennen en wat kunt u doen?
Huwelijksdwang en achterlating horen niet thuis in onze samenleving; het is in strijd met de mensenrechten en is ook strafbaar. Uit signalen van scholen, politie, hulpverlening en opvang blijkt dat huwelijksdwang in Nederland voorkomt en doorgaans ernstige gevolgen heeft voor de betrokkenen. Bij signalen en vermoedens kunt u iets doen. Het vraagt kennis en vaardigheden om tot een goede analyse van huwelijksdwang en/of achterlating te komen.
Huwelijksdwang
Bij huwelijksdwang wordt iemand tegen haar zin gedwongen tot een huwelijk. En dat is in strijd met de rechten van de mens. Blijvend verzet tegen het huwelijk kan aanleiding zijn tot een gedwongen achterlating of eermoord.
Gedwongen achterlating
Bij gedwongen achterlating mag iemand tegen haar zin, na bijvoorbeeld een vakantie niet meer terug naar Nederland. De redenen zijn verschillend: een man die snel af wil van zijn vrouw, angst dat vrouw en/of kinderen teveel blootstaan aan westerse invloeden en er is angst dat de eer van de familie geschonden kan worden. Als er in de ogen van de familie al een eerschending heeft plaatsgevonden, kan achterlating ook een straf zijn, waarmee men de eer hoopt te herstellen. Achterlating kan ook gepaard gaan met huwelijksdwang.
Huwelijksdwang en gedwongen achterlating zijn vormen van huiselijk geweld. Het kan aanleiding zijn voor eermoord als een of beide partners zich blijven verzetten tegen het huwelijk of de achterlating. Dit kunt u doen
Als het over u zelf gaat
Als u zich zorgen maakt over iemand anders
Wees erg voorzichtig met wie u erover praat. Bij eergerelateerd geweld gelden drie belangrijke hoofdregels: