Kinderpagina
Info voor kinderen
Als ouders niet goed voor hun kinderen zorgen, noemen we dat kindermishandeling. Ieder kind heeft aandacht, liefde en zorg nodig. Maar soms krijgt een kind dat niet. Bijvoorbeeld als ouders niet op hun kinderen letten. Of als ouders kinderen slaan, of als ouders hele erge ruzie maken met elkaar. Kinderen kunnen dan heel verdrietig of juist heel boos worden. Als mensen seks hebben met kinderen, is dat ook kindermishandeling. Dat geldt voor alle mensen. Niet alleen voor een vader of moeder, ook voor een broer en zus, voor een voetbaltrainer, schooljuf, badmeester, een oom, tante of wie dan ook.
Soms voelt een kind zich schuldig. Maar kindermishandeling is nooit de schuld van het kind. Ook de meeste ouders willen hun kinderen helemaal niet mishandelen. Meestal zijn hun eigen problemen zo groot dat het toch misgaat.
Er zijn veel verschillende vormen van kindermishandeling:
Alle vormen van kindermishandeling zijn verboden. Je hebt het recht om veilig te zijn en om beschermd te worden tegen kindermishandeling. De gevolgen van mishandeling kunnen groot zijn. Je kan er je hele leven last van hebben. Daarom is het belangrijk dat je hulp vraagt en er over praat als je er mee te maken hebt.
Als het jouzelf overkomt: praat erover met een bekende die je vertrouwt, bijvoorbeeld een buurvrouw of je juf of meester op school. Je kunt ook bellen met de kindertelefoon of Veilig Thuis. Je vindt het telefoonnummer hieronder. Of kijk op de pagina ‘Het gaat bij mij thuis niet goed’ voor meer advies.
Zo helpen we je:
We willen graag weten hoe het met je gaat. Daarom praten we eerst met je. We praten ook met je ouders. En we praten met mensen die jou en je ouders goed kennen. Bijvoorbeeld de dokter of je juf op school.
Wat gebeurt er met wat je vertelt?
Alles wat jij vertelt schrijven we op. Dit doen we ook met wat de andere mensen zeggen. Het is belangrijk dat we alles opschrijven, maar niet iedereen mag dit lezen. We leggen al deze informatie naast elkaar. Op deze manier wordt een goed beeld gevormd van de situatie die speelt. Zo kunnen we zien of er problemen zijn bij jou en of er iets veranderd moet worden bij jou thuis.
Wat gebeurt er na het gesprek?
Als er duidelijk niks aan de hand is, sluiten we het onderzoek af. Maar als er duidelijk sprake is van kindermishandeling, zoeken we daarvoor een oplossing. Alle oplossingen bespreken we vooraf eerst met jou. Vaak zoeken we hulp voor jou en je ouders. Voor jezelf helpt het soms om met iemand te praten die je vertrouwt. Voor je ouders is het dan goed dat ze hulp krijgen bij de opvoeding en het oplossen van problemen.
Wie kun je bellen als je vragen hebt?
Als je over sommige dingen meer wilt weten, of als er dingen onduidelijk zijn voor je, kan je ons gerust bellen, daar zijn we voor.
Het telefoonnummer van Veilig Thuis is 0800 – 2000 (gratis en dag en nacht bereikbaar) of 088 2220500. Informatie over kindermishandeling vind je ook op internet, bijvoorbeeld op www.nji.nl/kindermishandeling.
Als je (anoniem) met iemand wilt praten, kun je ook de Kindertelefoon bellen: 0800 – 0432 (iedere dag van 14.00 – 20.00 uur, gratis ook voor mobiel bellen). Je kan ook chatten via: www.kindertelefoon.nl.