Veelgestelde vragen
Kijk of uw vraag er tussen staat
Wat zijn de signalen van huiselijk geweld of kindermishandeling?
Mishandeling is soms moeilijk te zien. Er zijn verschillende signalen die u kunnen opvallen. Stil en teruggetrokken gedrag, of juist heel druk gedrag. Schrikken van aanrakingen, vaak verwondingen hebben op onlogische plekken. En daar ongeloofwaardige verklaringen voor geven. Maar ook een onverzorgd uiterlijk, vieze, kapotte kleren en ongewassen haren en lichaam. En tenslotte ouders die schreeuwen tegen hun kind of vaak negatieve dingen zeggen over hun kind. Of een partner die je nooit buiten ziet. Of iemand die angstig, schrikachtig of depressief is. Of mishandeling of verwaarlozing van een huisdier: ook dat kan een teken zijn dat het niet goed gaat in het gezin.
Bij een oudere kunnen dit signalen zijn: een slecht verzorgd uiterlijk, urinegeur, blauwe plekken op vreemde plaatsen, somber en lusteloos gedrag, angstig en schrikachtig gedrag, of onderdanig gedrag naar de verzorgende.
Het kunnen allemaal signalen zijn dat het bij een gezin thuis of met een oudere niet goed gaat. Dit zijn slechts voorbeelden. Bedenk dat elk geval uniek is, en ga op uw gevoel af als u denktt dat er iets niet klopt. Bel voor deskundig advies met Veilig Thuis. U kunt altijd iets doen.
Wat zijn de vormen van mishandeling?
Lichamelijk geweld is nog wel te herkennen, vooral als het vaak voorkomt. Maar er zijn ook andere vormen van mishandeling. Er is bijvoorbeeld sprake van veel herrie, ruzie, er wordt gescholden, bedreigd, geslagen, er wordt psychische druk uitgeoefend, er worden dingen verboden, ook kan er sprake zijn van afpersing, stalking en seksueel misbruik. Of uitschelden en vernederen. Of aan verwaarlozing van een kind of een oudere. Ook wanneer een kind te weinig aandacht of lichamelijke zorg krijgt, of getuige is van huiselijk geweld, noemen we dat mishandeling.
Mishandeling kent verschillende vormen en niveaus:
Op deze site kunt u lezen over de verschillende vormen die mishandeling kan aannemen (kijk bij huiselijk geweld) en wat de signalen zijn van huiselijk geweld en kindermishandeling.
Bedenk je dat elk geval uniek is, en ga op je gevoel af als je denkt dat er iets niet klopt. Bel voor deskundig advies met Veilig Thuis. Je kunt altijd iets doen.
Wat kan ik doen als iemand in mijn omgeving door zijn of haar partner wordt geslagen of als iemand in de familie wordt uitgebuit of wordt gedwongen tot seks?
Als getuige van huiselijk geweld is het vaak moeilijk om in te schatten hoe en óf u kunt helpen. Bel dan met Veilig Thuis. Het is áltijd goed om te bellen. Ook als u niet zeker weet hoe ernstig het is, of als u zich zorgen maakt over kinderen. De mensen bij het Veilig Thuis geven u advies en helpen om de situatie te veranderen.
Kan ik de politie bellen bij huiselijk geweld?
Wanneer er direct gevaar dreigt moet u natuurlijk direct de politie bellen. Bel dan 112.
Wat doet Veilig Thuis Flevoland?
Veilig Thuis Flevoland is het advies- en meldpunt huiselijk geweld en kindermishandeling voor de provincie Flevoland. U kunt er terecht voor advies of het doen van een melding. Voor uzelf of voor een ander. Onze medewerkers kijken samen met u welke stappen u kunt zetten, of er professionele hulp nodig is en welke hulp dan het beste is.
Als u wilt, kunt u anoniem blijven.
Wanneer kan ik bellen?
Het nummer van Veilig Thuis is 7 dagen per week, 24 uur per dag bereikbaar.
Hoe kan ik Veilig Thuis Flevoland bereiken?
U kunt ons rechtstreeks bellen op telefoonnummer 088 222 05 00.
U kunt ook het landelijke nummer bellen: 0800 2000. U wordt dan automatisch doorverbonden met Veilig Thuis Flevoland.
Is er sprake van acuut gevaar? Bel dan altijd 112!
Moet ik mijn naam achterlaten als ik bel?
Bij een advies hoeft u geen naam achter te laten. Wilt u een melding doen, dan wordt wel naar uw naam gevraagd. U kunt wel anoniem blijven voor de personen over wie u zorgen meldt. Er wordt samen met u gekeken wat de gevolgen zouden kunnen zijn voor uzelf of voor anderen als u anoniem wilt blijven.
Wat gebeurt er als ik bel?
U krijgt een medewerker aan de lijn die goed naar uw verhaal luistert. Samen kijken jullie wat er aan de hand is en wat u kunt doen. De medewerker beantwoordt vragen en geeft advies.
Kan ik ook bij Veilig Thuis terecht als ik zelf wel eens geweld gebruik?
Ja, ook dan kunt u bij Veilig Thuis terecht. Vaak wordt geweld gebruikt vanuit een gevoel van machteloosheid. Maar geweld gebruiken maakt veel kapot en is nooit goed te praten. Daarom is het goed om hulp te zoeken.
Waarom kan dierenmishandeling een teken van geweld in huiselijke kring zijn?
Huiselijk geweld kan gepaard gaan met dierenmishandeling. Dat weten we omdat opvanginstelling Kadera samen met de Universiteit Utrecht onderzoek heeft gedaan onder vrouwen die vanwege geweld in een opvangcentrum zitten. Meer dan de helft van deze vrouwen geeft aan dat de partner ook het huisdier mishandelde. En in een kwart van de gevallen begon de mishandeling bij het huisdier.
Dierenmishandeling kan een reden zijn om geen hulp te zoeken: uit angst dat de mishandeling van het dier erger wordt, durft een slachtoffer soms die stap niet te zetten. Maar het is belangrijk om dan toch iets te doen. Dat is beter voor zowel mens als dier.
Er zijn verschillende tekenen van dierenmishandeling. Als het dier bijvoorbeeld vaak verwondingen heeft, of zich angstig en teruggetrokken gedraagt, dan kan dat een teken van mishandeling zijn. Een ander teken is verwaarlozing of een ruwe manier van omgaan met het dier. Er is een speciaal telefoonnummer om over dierenmishandeling te bellen: 144. Dit nummer kunt u 24 uur per dag, 7 dagen in de week bellen.