Ik ben professional
Wat kan ik doen?
Wat kunnen wij voor jou doen? Als je zorgen hebt over de veiligheid thuis van een kind, een volwassene of een oudere is het belangrijk dat er hulp komt, want het geweld stopt niet vanzelf. Maar soms twijfel je nog. Juist dán is het belangrijk dat je contact met ons opneemt. We bieden je graag een luisterend oor en bieden advies wat je het beste kunt doen. Ook kunnen we bespreken of het maken van een melding nodig is of niet.
Weet je zeker dat het niet goed gaat? Als professional heb je de verantwoordelijkheid om te zorgen dat hulp op gang komt. Daarbij gebruik je het stappenplan van de Meldcode Huiselijk Geweld en Kindermishandeling. Aan de hand van 5 stappen bepaal jij als professional of je melding moet doen bij Veilig Thuis en of er voldoende hulp ingezet kan worden.
Het is belangrijk dat je feitelijk en objectief beschrijft welke signalen je ziet. Kijk hierbij ook of andere personen in het gezin als getuige betrokken zijn bij het geweld. Zeker als er kinderen betrokken zijn, is het jouw verantwoordelijkheid om zorg te dragen voor hun veiligheid, ook als de kinderen niet jouw cliënt of patiënt zijn.
Praat over je zorgen met een deskundige collega of met de aandachtsfunctionaris binnen je organisatie. Vaak ben je niet de enige die iets heeft gemerkt. Iemand anders kijkt misschien op een heel andere manier naar jouw signalen. Samen kunnen jullie bespreken wat je het beste kunt doen.
In deze fase is het ook mogelijk contact op te nemen met Veilig Thuis Flevoland voor advies. We bekijken dan samen of je zorgen terecht lijken en wat de vervolgstappen kunnen zijn. Als er sprake is van letsel, of andere medische zorgen in relatie tot huiselijk geweld of kindermishandeling, dan kun je advies vragen aan één van onze vertrouwensartsen.
Let op. Wanneer je contact opneemt voor advies, wordt het advies alleen geregistreerd op jouw eigen naam. Hierin worden geen namen van betrokkenen vermeld en er wordt geen dossier aangemaakt op naam van de personen waar de zorgen over gaan. Pas wanneer er een melding wordt gedaan, worden persoonsgegevens van betrokkenen geregistreerd.
Praten met de betrokken personen is een grote stap. Vaak weet je (nog) niet precies wat er aan de hand is. En je wil met het uitspreken van je zorgen de ander niet kwetsen of de vertrouwensband schaden. Daarnaast kan een slachtoffer of pleger van geweld zich misschien schamen en alles verborgen willen houden. Het kan ook voorkomen dat de zorgen niet kloppen. Toch is het goed om met de betrokkenen in gesprek te gaan over je zorgen. Als blijkt dat er wel sprake is van geweld, kunnen jullie samen bespreken hoe je hier iets aan kunt doen.
Alleen als jouw veiligheid of die van een ander (kind, slachtoffer) in gevaar kan komen door een gesprek, kan hiervan worden afgezien.
Het is vaak moeilijk om het gesprek aan te gaan over huiselijk geweld of kindermishandeling. Bij Tips voor professionals vind je tips hoe je het gesprek kunt aangaan. Daarnaast kun je contact opnemen met een medewerker van Veilig Thuis Flevoland voor advies en/of ondersteuning bij een gesprek met de betrokkenen.
Maak een inschatting van de aard en de ernst van de situatie op basis van de signalen, het overleg met een collega en het gesprek met de betrokkenen. Hierbij gebruik je het afwegingskader voor jouw beroepsgroep. Op grond hiervan bepaal je of jouw vermoeden van huiselijk geweld of kindermishandeling terecht is en of er sprake is van acute of structurele onveiligheid.
Vraag bij twijfel advies aan Veilig Thuis. is er sprake van een reële kans op schade: altijd melden!
Je kunt hier de afwegingskaders van alle beroepsgroepen vinden.
Tot slot neem je twee beslissingen: Is melden bij Veilig Thuis noodzakelijk? Is hulp verlenen of organiseren (ook) mogelijk?
Is melden bij Veilig Thuis noodzakelijk?
Melden is altijd noodzakelijk als er sprake is van acute of structurele onveiligheid. Dit geldt óók als hulp verlenen mogelijk is.
Is hulp verlenen of organiseren (ook) mogelijk?
Hulp verlenen is mogelijk als:
-je in staat bent om passende hulp te bieden of te organiseren;
-de betrokkenen meewerken aan de geboden of georganiseerde hulp;
-de hulp leidt tot duurzame veiligheid.
Hoef je dan niet te melden als hulp verlenen of organiseren (ook) mogelijk is?
– Zeker wel, namelijk in het geval dat er óók sprake is van acute of structurele onveiligheid;
– Het hoeft niet als er geen sprake is van acute of structurele onveiligheid.
Ook hierover kun je met ons overleggen.
Als je alle stappen gezet hebt en duidelijk is dat melden nodig is, dan kun je dit doen met het online meldingsformulier. Natuurlijk kun je ook eerst bellen. Kijk hier voor meer informatie over de meldingsprocedure.
Meer informatie over onze werkwijze na een melding vind je bij Werkwijze Veilig Thuis Flevoland.