Het gaat niet goed thuis
Wat kan ik doen?
Heeft u thuis te maken met huiselijk geweld en kindermishandeling? Misschien wilt u niet toegeven dat het u overkomt. Of u vindt dat het uw eigen schuld is. Misschien hoopt u dat het vanzelf weer overgaat. Huiselijk geweld komt echter veel voor in Nederland. U bent dus niet de enige die het overkomt. En er is dus niets om u voor te schamen.
Belangrijk om te weten is dat huiselijk geweld niet vanzelf stopt. Dit kunt u doen.
De eerste stap naar een oplossing voor huiselijk geweld is erover praten. Dat kan met een goede vriend, een familielid of een buurman/vrouw zijn. Maar ook met een professional zoals een leerkracht of huisarts. Als je jonger bent dan 18 jaar kun je ook praten met iemand op jouw school of bellen met de kindertelefoon.
Vaak zijn er meer mensen bereid u te helpen dan u zelf denkt. U kunt uw hart luchten bij deze persoon, en u kunt ook vragen of hij of zij met u mee gaat naar een hulpinstantie. Bij Veilig Thuis Flevoland kunnen ze u precies vertellen bij welke hulporganisaties u terecht kunt.
Als u belt, krijgt u een ervaren medewerker aan de lijn. Hij of zij neemt de tijd om naar uw verhaal te luisteren, en neemt u serieus. Ook kan de medewerker u adviseren over de stappen die u kunt nemen. Wat u vertelt, blijft geheim zolang u dat wilt. Als u wilt dat wij actie ondernemen hebben wij uw toestemming nodig om gegevens aan andere hulpverleners door te geven.
Soms is het snel duidelijk welke problemen er zijn en welke hulp nodig is. In dat geval gaat Veilig Thuis deze hulp organiseren. Soms is er niet duidelijk wat er aan de hand is, dus moet dat eerst uitgezocht worden. Dat doet Veilig Thuis zo veel mogelijk samen met u.
Het is áltijd goed om te bellen. Huiselijk geweld kán niet en mág niet. Bel daarom altijd. Met hulp kunt u de situatie veranderen.
Ons nummer, 088 – 222 05 00, is afgeschermd en daardoor niet terug te vinden op je telefoonrekening. Ook achteraf zal niemand weten dat u ons hebt gebeld. Let er wel op dat u het laatst gebelde nummer uit het geheugen van uw (mobiele) telefoon wist. Als u niet weet hoe dat moet, maak dan gebruik van een ander toestel, bijvoorbeeld van een vriend of vriendin.
Directe nood? Neem contact op met de politie
Bel in geval van nood altijd direct 112.
“Mijn tante bleek al iets vermoed te hebben. Het was zo’n opluchting om er met haar over te praten”