Er is een melding over mij gedaan
Wat kan ik verwachten?
Iedereen die een vermoeden heeft van huiselijk geweld of kindermishandeling kan dit melden bij Veilig Thuis. Dat kunnen beroepskrachten zijn, zoals de politie, de huisarts of een docent, maar ook personen uit uw omgeving. Vaak informeert de melder vooraf aan u dat hij of zij een melding gaat doen.
Na ontvangst van een melding voert Veilig Thuis een veiligheidsbeoordeling uit. We kijken of er sprake is van onveiligheid en wat er nodig is om weer een veilige situatie te creëren.
Soms is direct duidelijk wat er nodig is. In dat geval gaan we deze hulp organiseren. Meestal zullen we hiervoor een hulpverlener uit uw gemeente vragen. Het kan dus gebeuren dat u zelf nooit contact hebt met ons, maar samen met de hulpverlener de veiligheid kunt herstellen.
Soms is niet duidelijk wat er aan de hand is, dan moet dat eerst uitgezocht worden. We gaan dan met u en uw gezin in gesprek. We praten ook met anderen die kunnen helpen bij het herstel van de veiligheid.
We werken zoveel mogelijk samen met u en uw gezin. Maar lukt dat niet en is het voor de veiligheid van kinderen of volwassenen nodig, dan kunnen we ook onderzoek doen zonder dat u het daarmee eens bent.
Om ons werk te kunnen doen werken we samen met veel organisaties, zoals de hulpverleners in uw gemeente, gespecialiseerde hulpverleners, artsen, scholen, politie en justitie en de Raad voor de Kinderbescherming.
“Het is nooit leuk om te horen dat er een melding is gedaan over je gezin, maar uiteindelijk was ik wel blij dat er hulp op gang was gebracht”.