Zoek hulp bij huiselijk geweld. Ook tijdens de avondklok!

In verband met corona is in Nederland tussen 21:00 uur en 04:30 uur een avondklok van kracht. Niemand mag dan buiten zijn. Maar wat doe je als je te maken hebt met geweld binnenshuis? Mag je dan naar buiten om hulp te zoeken?

De Veilig Thuis organisaties maken zich zorgen over de effecten van de coronamaatregelen op mensen en de toename van geweld in huiselijke kring. Het aantal mensen dat tijdens de coronacrisis contact opneemt met Veilig Thuis is gestegen. Het gaat daarbij vooral om mensen die advies vragen omdat ze vermoeden dat er sprake is van huiselijk geweld in hun omgeving.

Toegestaan huis te verlaten

Is er geweld bij jou thuis tijdens de avondklok? Bel bij direct gevaar altijd 112 en verlaat zo nodig je huis. Je mag ook naar iemand anders toe gaan. Dit mag ook als je je thuis onveilig voelt, maar er geen direct gevaar is. Kijk of je bij iemand terecht kan, bij voorkeur bij jou in de buurt. In deze gevallen is het toegestaan om je huis te verlaten en krijg je geen boete.

Als je wilt praten over jouw situatie of advies wilt wat je kan doen, kun je contact opnemen met Veilig Thuis. Dat kan ook anoniem. Om zo goed mogelijk bereikbaar te zijn heeft Veilig Thuis de chat tijdens de periode van de avondklok uitgebreid tot tien uur ‘s avonds. De chat is te vinden via deze website, zie chat icoon rechts onder. Het landelijke telefoonnummer 0800-2000 voor advies en meldingen is 24 uur per dag, 7 dagen in de week bereikbaar.

Informatie over avondklok

Lees op de site van de overheid meer over wat wel/niet mag tijdens de avondklok.