Vrees voor toename huiselijk geweld door Corona

Nu gezinnen in verband met de corona-maatregelen thuis de hele dag op elkaar lip zitten, loopt het risico op spanningen op. Het Landelijk Netwerk Veilig Thuis vreest dat huiselijk geweld en kindermishandeling in deze periode toeneemt.

“Juist kwetsbare gezinnen zitten in situaties als deze snel aan hun grenzen”, zegt Marion Steketee van het Verwey-Jonker Instituut in Zorgvisie. Ze bepleit om goed contact te houden met gezinnen waar sprake is van huiselijk geweld of kindermishandeling. “We weten uit onderzoek naar zomervakanties dat als de kinderen thuis zijn deze kwetsbare gezinnen extra onder druk staan. Je ziet oudere kinderen dan veel buitenshuis zijn, naar familie en vrienden gaan, maar dit soort overlevingsmechanismen zijn nu afgesneden”

Ook de Arnhemse burgemeester Ahmed Marcouch maakt zich zorgen over gezinnen waar huiselijk geweld of kindermishandeling speelt. Hij vroeg vorige week in een brief aan de bewoners van zijn stad om alert te zijn op buren die opeens stiller of juist drukker worden. “Vanavond wil ik u in deze aangrijpende coronaperiode attent maken op het grote gevaar dat soms wel degelijk huist achter de gezellige lampen en de dichte gordijnen: huiselijk geweld”, schrijft hij. Marcouch noemt huiselijk geweld het gemeenste gevaar op aarde: “omdat het gebeurt op de plek die juist de meest veilige op aarde hoort te zijn: je eigen huis, in je eigen gezin. In deze periode van corona is het huiselijk geweld zelfs nog veel gemener, want nu zitten de slachtoffers echt helemaal in de val. Zij kunnen niet langer even ontsnappen aan de mishandeling, het misbruik of de verwaarlozing op school, bij het werk of in de sportclub.”

Als Veilig Thuis Flevoland willen we benadrukken dat we ook in deze periode werken aan een veilig thuis voor kinderen, jongeren, volwassenen en ouderen. Als u zelf slachtoffer bent, als iemand anders (misschien) slachtoffer is, of als u zelf geweld gebruikt. Als u vragen of zorgen heeft, over u zelf of over iemand anders. Bel ons. Dan kijken we samen wat we kunnen doen.

Lees meer over de zorgen in dit artikel in Zorgvisie: Zorgen over toename huiselijk geweld.